МИЗРАХ ИГОРЬ О ТОМ, ЧЕМ ЗАПОМНИТЬСЯ АПРЕЛЬ 2021 ГОДА УКРАИНЦАМ

Квітень 2021 року українцям запам'ятається подорожчанням долара до позначки вище 28 грн / $, новими тарифами на газ і скасуванням обов'язкової письмової прописки.  Крім того, вже з наступного місяця для жінок підвищать пенсійний вік, а частина виплат перерахують.


Підвищать пенсійний вік і перерахують пенсії


 Що трапиться:

 * Пенсійний вік для жінок підвищать на півроку;

 * Пенсії збільшать тим, хто продовжив працювати.


В Україні близько півмільйона пенсіонерів продовжують працювати офіційно.  Їх стаж збільшується і з часом вони отримують право перерахувати свою виплату.  Закон прописаний так, що пенсії підвищують тільки тим, у кого станом на 1 березня накопичилося 24 місяці неврахованого стажу.  Саме ж підвищення пенсії відбувається з 1 квітня.

В результаті частина працюючих пенсіонерів вже з наступного місяця отримає надбавку в розмірі близько 2%.  Для розуміння, при пенсії в 6 тис. гривень це близько 120 грн.

Але є і менш приємне нововведення. 

1 квітня відбудеться останній етап підвищення пенсійного віку для жінок - з 59,5 до 60 років.  Жінки, що народилися до 1 квітня 1961 року, ще в 2021-му можуть виходити на заслужений відпочинок з 59,5 років.  Вже з 1 квітня вік виходу на пенсію складе 60 років.

Рішення про поетапне підвищення пенсійного віку прийняли ще в 2011-му.  З того моменту щороку вимога до віку жінок збільшується на півроку.  В результаті вже в 2021-му відбудеться останній етап підвищення.

Важливо також відзначити, що і в 60 років зможуть вийти на пенсію далеко не всі українки.  Для цього також потрібно виконати вимогу щодо стажу, який щорічно збільшується на 12 місяців, поки у 2028-му не досягне 35 років.  Зараз вчасно виплату можуть отримати ті, у кого є хоча б 28 років стажу.


Нові тарифи на газ


 Що трапиться:

 * Кабмін перестане контролювати тарифи;

 * Деякі постачальники різко підвищать ціни.


З першого квітня 2021-го постачальники газу можуть встановлювати будь-які ціни на блакитне паливо без обмеження Кабміну.  В результаті цього кілька компаній прийняли рішення підняти тариф з 6,99 до 8,25-8,85 грн за куб.

Так, наприклад, постачальник "Маргаз" запропонував ціну 8,25 гривень, а "Азовгаз" - 8,85 грн за кубометр.  В результаті цього сім'я, яка, наприклад, використовує 200 кубометрів газу на місяць і зараз платить тисячі триста дев'яносто вісім грн, після підвищення, як клієнт "Азовгаза" і "Маргаза" платитиме вже 1 770 і 1 650 грн відповідно.

До 1 квітня Кабінет міністрів обмежував максимальний тариф на газ.  Він не міг становити більше 6,99 грн.  Однак вже з наступного місяця постачальників ніхто не контролює.  Вони мають право продавати населенню блакитне паливо за тією ціною, яку вважають обґрунтованою.

Крім того, вже з 1 травня українців переведуть на річні тарифи.  За бажанням можна буде повернутися до місячних цін.  Річний тариф за різними оцінками також може скласти близько 7-8 грн у окремих постачальників.


Подорожчають пологи


В Україні з 1 квітня 2021 року вартість пологів виросте на 2 тисячі гривень і становитиме 10 382 гривні.  Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів №133.  І за кесарів розтин, і за фізіологічні пологи Нацслужби здоров'я (НСЗУ) платить лікарням однаково.

У той же час лікарні, які надають допомогу новонародженим, отримуватимуть різні підвищувальні коефіцієнти.  Зокрема, тариф виросте до 113 725 грн для недоношених дітей з вагою до 1,5 кг, а для немовлят вагою понад 1,5 кг складе 25 115 грн.

Крім того, передбачений окремий пакет на ведення вагітності в амбулаторних умовах.  Для цього НСЗУ і лікарні укладуть нові контракти. Завдяки цьому породіллі зможуть безкоштовно пройти всі спостереження вагітності - від постановки на облік до розробки індивідуального плану ведення вагітності та його виконання.  Також можна буде здати лабораторні аналізи і зробити обстеження.


Прописку скасують


В Україні скасують штамп про місце реєстрації в паспорті (прописку).  Замість цього буде працювати електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання.  У тестовому режимі нововведення запрацює вже з 1 квітня.

 "Уже з квітня вводимо експериментальний проект з електронної пропискою. Протягом року до експерименту приєднаються найбільші українські міста. Зміна місця реєстрації - найпопулярніша державна послуга в Україні. Ми довго шукали рішення, як її цифровізувати, і, нарешті, знайшли його. Зараз Мінцифра  проводить глобальну реформу цього напрямку. Працюємо над розробкою електронної послуги зі зміни місця реєстрації - онлайн в кілька кліків", - розповіли в Мінцифрі.

Щоб оформити реєстрацію, потрібно буде зайти в додаток або на портал і заповнити за 10-15 хв. заяву.  А сам власник житла повинен буде підтвердити ваш запит.  Послуга буде надана протягом доби.  Через "Дію" власник житла отримає повідомлення і зможе дати згоду прямо зі смартфона.  А якщо ви переїдете в інше місце, то ви також легко зможете виписатися.


Крім того, в квітні стартує призовна кампанія в армію.  На службу заберуть 14 тис. 246 українців.  В цілому квітень 2021 року може запам'ятається не тільки зростанням цін і подорожчанням долара, але і закінченням опалювального сезону і зниженням витрат на комуналку.












 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Мизрах Игорь о штрафах за нарушение ПДД: «Это маразм? Атрофирование мозгов? Или отсутствие минимального мышления?»

Мізрах Ігор про російське питання